wtorek, 15 grudnia 2009

Soja


Soja to rodzaj rośliny z rodziny bobowatych, uprawiana dla jadalnych nasion. Pełna białka stanowi produkt spożywany przez ludzi i zwierzęta. Białko sojowe jest cennym składnikiem i jednym z najbogatszych źródeł fosforu, żelaza i witamin z grupy B. Dania bogate w białka roślinne pozwala uregulować poziom cholesterolu oraz poprawić kondycję naczyń krwionośnych. Właściwie to dania bogate w białka roślinne są konieczne w diecie
człowieka.Odpowiednio każdego dnia powinniśmy dostarczać organizmowi białko w postaci przekąsek lub dań głównych.


Wiele osób uważa że potrawy sojowe to coś nie dla nich, przecież nie każdy musi lubić soję. To wszystko prawda,ale nikt nam nie karze jeść soi codziennie na każdy posiłek. Przepisy z soi dostępne w sieci mogą na prawdę zaskoczyć. Parówki z soi, kiełbasa z soi czy burgery sojowe to potrawy, które wyglądem przypominają te z mięsa,ale ich wartość odżywcza jest całkiem inna. Wartość odżywcza soi jest bogactwem witamin. Przecież w produktach mięsnych jest duża ilość tłuszczu, który sami musimy strawić. To nie jest dobre dla naszego organizmu.

Szeroki wybór produktów sojowych jak i z tofu w sklepach to okazja na to, aby poszukać produktu dla siebie. Należy zacząć stawiać na zdrową żywność, aby w przyszłości nie obudzić się z problemami, których nie sposób będzie się pozbyć. Produkty te są idealnym składnikiem diety dla osób chcących zrzucić kilka kilogramów. Przecież właśnie o to chodzi, aby podczas diety dbać o witaminy i kalorie.

Żywność sojowa jest dla wielu producentów żywnością przyszłości. Firmy już teraz zaczynają rozwijać i poszerzać swoją działalność z myślą że za kilka tygodni, miesięcy, a może lat ludzie postawią na zdrowe i na artykuły mleczarskie hurt Warszawa oraz ekologiczne produkty,nie dla zysku firm,lecz dla własnego zdrowia.