poniedziałek, 25 stycznia 2010

Historia soi i jej właściwości

Soję znano we wschodniej Azji jeszcze w czasach prehistorycznych i do dzisiaj w Chinach i Korei stanowi ona jedną z najważniejszych roślin uprawnych. Zebrane w strąki nasiona soi (jest ich kilka rodzajów jak zielone, żółte, brązowe czy czarne) zawierają ogromne ilości pełnowartościowego białka. Zaledwie jedna szklanka tego warzywa dostarcza 57% dziennego zapotrzebowania na proteiny, co czyni ją znaczną konkurencją dla produktów mięsnych. Soja ma również dużo właściwości zdrowotnych. Proteiny w niej zawarte regulują cholesterol co zmniejsza ryzyko miażdżycy.




W soi jest wiele kwasów omega 3 które poprawiają kondycję mięśnia sercowego.Kolejną zaleta soi jest to że może być spożywana przez chorych na cukrzyce typu 2 którzy mają problemy z przyswajaniem białek zwierzęcych.Polecana jest tez kobietom w okresie menopauzy.Soja ma głównie same zalety,pomaga głownie na serce oraz zmniejsza ryzyko raka piersi czy prostaty.

Soja jest traktowana jako źródło białka, źródło fosforu a takie potrawy z soi jak pasztety sojowe, parówki z soi czy nawet mleko sojowe a więc artykuły mleczarskie hurt Warszawa są produktem spożywanym przez wegetarian oraz przez tych którzy chcą się zdrowo odżywiać.