Składniki
* tofu 40 dag
* sos sojowy 5 łyżek
* olej sezamowy 3 łyżki
* pieczarki 10 dag
* grzyby shiitake 10 dag
* boczniaki 10 dag
* dashi 2 dag
* woda 200 ml
* mirin 3 łyżki
* mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
* pokrojone dymki 4 szt.
Tofu przekładamy na sitko i dobrze osączamy. Kroimy na 4 plastry. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, obsmażamy tofu z obu stron na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni, układamy na talerzu, skrapiamy 2 łyżkami sosu sojowego i zabezpieczamy przed wystygnięciem. Oczyszczamy grzyby, wykręcamy i wyrzucamy nóżki pieczarek i shiitake. Wszystkie grzyby kroimy w paseczki.
Do tłuszczu ze smażenia tofu dodajemy resztą oleju, podsmażamy grzyby. Dashi rozpuszczamy w gorącej wodzie, wlewamy do grzybów. Dodajemy resztę sosu sojowego oraz mirin. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w odrobinie zimnej wody i wlewamy do grzybów. Zagotujemy stale mieszając. Dodajemy dymki, podgrzewamy chwilę. Sosem polewamy tofu i podajemy.
Tofu naturalne jest wyśmienitym składnikiem do dań. Producent żywności dietetycznej ma na uwadze że jego żywność służy jako produkt używany przed osoby odchudzające sie i stara się dawac produkt najwyższej jakości.