środa, 27 stycznia 2010

Historia tofu i jej właściwości

Tofu jest znane było już 2 tysiące lat temu w Chinach.Dla przypomnienia tofu to rodzaj twarożku ze zsiadłego mleka sojowego, jest bogatym w białka produktem o wyjątkowych wartościach odżywczych. Tofu to niezbędny składnik wielu dań kuchni azjatyckiej,przede wszystkim chińskiej, a także coraz częstszy, bardzo zdrowy, dodatek do dań europejskich. W europie nie jest to produkt tak popularny jak w Azji ale stopniowo zdobywa uznanie wśród europejczyków.

Potrawy z tofu zawierają bardzo duża ilość białka oraz w odróżnieniu od produktów mięsnych zawiera wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych które są bardzo ważne dla kondycji serca i całego układu krwionośnego. Tofu zawiera też żelazo, miedź, mangan oraz selen czyli pierwiastka którego przeciwutleniające właściwości zmniejszają ryzyko zachorowania na raka.




Soja tak jak tofu należy do takiej rodziny roślin której spożywanie niesie za sobą właściwie same korzyści. Potrawy z soi często są traktowane jako produkty dla alergików oraz oczywiście jako produkty dla wegetarian. Coraz większa liczba ludzi przechodzi z odżywiania mięsnego na produkty wyłącznie roślinne.Ma to zarówno swoich zwolenników jak i przeciwników. Prawda jest taka że nikt nie jest idealny i na pewno nie ma osoby która by spożywała witaminy z każdego typu jedzenia. Krótko mówiąc ten kto nie je mięsa nie zdobywa witam z mięsa a ten kto nie je warzyw nie pobiera korzyści z roślin.