poniedziałek, 18 stycznia 2010

Przepis tofu wędzone w pomidorach

Tofu wędzone w pomidorach. Jest to potrawa bez konserwantów,sugerowana dla osób odchudzających się ze względu na obecność tofu. Podane składniki odpowiadają jednej porcji dania.


100 g wędzonego tofu,
małe jabłko,
średnia drobno posiekana cebula,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
łyżeczka curry,
ok. łyżeczki oleju z pestek winogron,
świeżo mielony czarny pieprz, sól.



Jabłko umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w słupki. Tofu pokroić w kostkę.

Na małej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, chwilę smażyć, dodać jabłko, jeszcze chwilę smażyć. Dodać koncentrat pomidorowy i tofu, przyprawić i jeszcze chwilę podsmażać.

Prosta,estetyczna kuchnia wegetariańska oraz dania bogate w białka roślinne.