wtorek, 9 lutego 2010

Produkty z soi i tofu

Nie jest to odkrycie to co napiszę a chcę wypisać kilka super produktów które powstają z soi lub tofu. Jedne będą należeć do grupy wędliny ekologiczne gdzie wartość odżywcza soi jest ogromna a inne to żywność bogata w białko. Trochę bez sensu podział ale jedno jest pewne. produkty te są bogate w bardzo ważne składniki spożywcze i jedzone mogą być przez zupełnie wszystkich(oprócz alergików na te produkty). Faktem jest że tofu naturalne nie jest jeszcze popularne w Polsce. Mało ludzi się przekonuje że ten typ jedzenia jest bardzo zdrowy dla naszego organizmu. Co innego Francuzi czy Hiszpanie gdzie ten typ roślin jest bardzo popularny nie wspominając o Chinach gdzie jest to rzecz prawie święta.

Super przekąską jest sałatka z tofu. Dodaje się dowolne warzywa i właśnie tofu. Szybka w zrobieniu i dobra w smaku. Do bardziej odważnych pomysłów należy ser sojowy czy mleko sojowe z hurtownia mleczarska Warszawa. Prawdę mówiąc nie jadłam ale brzmi ciekawie. Inna propozycja to pasztety sojowe czy parówki z soi. Omlet z tofu na śniadanie a burgery z tofu na obiad.

Jedno co je łączy to super wartość odżywcza i to że wyglądają całkiem identycznie jakby były zrobione z typowych produktów czyli w większości z mięsa.