piątek, 19 lutego 2010

Soja i tofu

Co tu można powiedzieć na temat soi i tofu...wszystko to co najważniejsze już powiedziałem i chociaż wiem że warto jest to często przypominać nie będę tego zbyt często robił. Soja i tofu mają takie właściwości że bardzo pomagają w poprawnym funkcjonowaniu. Każdy wie że niemodyfikowane genetycznie jedzenie jest najzdrowsze. Takie jedzenie bogate w białko roślinne wzmacnia kości i chociaż dla nas dorosłych nie jest już taka bardzo potrzebna cecha to dla dzieci wręcz przeciwnie. Nie sądzę żeby wiele dzieci skusiło się zjeść soję lub tofu ale takie potrawy jak burgery z tofu czy burgery z soi mogą je zainteresować.

Jest sporo potraw jakie można zrobić z tofu czy soi. Bardzo dużą cześć już wymieniłem, tylko nie wiem którą:D Na pewno jedzenie bez konserwantów jak i artykuły mleczarskie hurt Warszawa są zdrowe dla wszystkich. Takie rzeczy jak kiełbasa sojowa , parówka sojowa czy pasztety sojowe tylko to potwierdzają. Potrawy sojowe nie są bogate tylko w białko ale i w witaminy. Nie trzeba chyba mówić że witaminy nam pomagają a nie szkodzą więc nie rozumiem dlaczego tyle osób unika jej spożywania.

Wszystkie przepisy na potrawy z tofu i soi można znaleźć w necie. Nie mówię żeby od razu zmieniać całą dietę na posiłki zrobione z soi czy tofu ale np zrobić w jakiś dzień obiad na bazie takich produktów. Przekonamy się co myślą o tym inni domownicy. A nóż się spodoba:)